Pengikut

Perhatian :-

Nota atau catatan, tulisan, terjemahan, pengalihan jawi kepada rumi dan sebagainya, yang ada di blog-blog saya adalah semata-mata untuk pecinta ilmu, beramal dan rujukan. Maka dari itu, anda tidak diperkenankan menggandakan apa-apa sahaja yang ada untuk dikomersilkan.

Semoga Allah senantiasa menjaga diri kita agar tidak melakukan tindakan tersebut. Terima kasih atas perhatian anda.

Makluman Kepada Semua Peminat Blog Ini :-

Mulai sekarang saya akan sambung membuat terjemahan, pengalihan jawi kepada rumi atau sebagainya, sekiranya tajuk file itu sudah dimuat turun (download) melebihi 300. Untuk kitab Maulid Adh-Dhiyaul Lami' dan Simthud Duror saya akan menaip terjemahannya selepas dimuat turun melebihi 1000. Oleh itu, mana-mana file dari kitab-kitab melebihi daripada angka tersebut (bermaksud telah mendapat sambutan) Insya-Allah saya akan sambung file seterusnya. Harap Maaf.

Harap maaf saya tidak dapat upload fail-fail lagi disebabkan email sudah disekat.

Koleksi Qasidah

Mulai sekarang saya akan letak pelbagai teks qasidah koleksi saya disebelah kanan blog ini.

Kitab KuningUntuk Mendapatkan Kitab-Kitab Kuning:

Bagi mereka yang ingin membeli kitab-kitab jawi melayu boleh mendapatkannya (membeli) di Khazanah Fathaniyah, iaitu:

1. Senarai Kitab dan Harganya :- Klik
2. Cara Pembelian :-Klik


Sokongan
Antara kitab-kitab Jawi yang telah selesai saya rumikan:-

1. Kifayatul Muhtaj - Syaikh Daud Al-Fatoni.
2.Pegangan Yang Terutama - Tengku Mahmud Zuhdi Al-Fatoni.
3. Badrut Tamam Wan Nujumuts Tsawaqib - Syaikh Ahmad Al-Fatoni.
4. Pati Munyatul Musolli - Al-Haj Nik 'Abdullah Ahmad Al-Jambuwi.
5. Usuluddin - Syaikh Mukhtar ibn 'Atorid.

6. Faridatul Faraid - Syaikh Ahmad Fatoni.
7. Pati Faridatul Faraid - Al-Haj Nik 'Abdullah Ahmad Al-Jambuwi.
8. Tuhfatur Raghibin - Syaikh Muhammad Arsyad Al-Banjari.
9. Miftahul Jannah - Syaikh Muhammad Toyyib
10. Risalah 'Aqidah Usuluddin Yang Pendek - Syaikh Ahmad Al-Fatoni.

11. An-Nurul Mubin Fi 'Aqaid Usuluddin - Syaikh Ahmad Al-Fatoni.
12. Matan Jauharatul Tauhid - Al-Imam Ibrahim Al-Laqqoni.
13 Tsimarul Jannah - Al-Faqir Idris Al-Khaiyath bin Haji Wan 'Ali Bakum Tok Jum Al-Fatoni
14 Wasail 'Ilmu Al-Kalam wa Rakfatu wa Rahmah lil 'Awam - Tuan Guru 'Abdul Qadir Wangah Wakaf Budi Sekam

No. Tel:
019-7591082


Ahad, 9 Oktober 2011

Haqiqat Asya'irah

1. Firman Allah :

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكَافِرِينَ يُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ ذَلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

Wahai orang-orang yang beriman! Sesiapa di antara kamu berpaling tadah dari agamanya (jadi murtad), maka Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Ia kasihkan mereka dan mereka juga kasihkan Dia; mereka pula bersifat lemah-lembut terhadap orang-orang Yang beriman dan berlaku tegas gagah terhadap orang-orang kafir, mereka berjuang dengan bersungguh-sungguh pada jalan Allah, dan mereka tidak takut kepada celaan orang yang mencela. Yang demikian itu adalah limpah kurnia Allah Yang diberikanNya kepada sesiapa Yang dikehendakiNya; kerana Allah Maha Luas limpah kurniaNya, lagi meliputi pengetahuanNya.

Di dalam tafsir Ibnu Kathir menyatakan:

Ibnu Abu Hatim mengatakan, telah menceritakan kepada kami 'Umar ibnu Syaibah, telah menceritakan kepada kami 'Abdus Samad (yakni Ibnu 'Abdul Waris), telah menceritakan kepada kami Syu'bah, dari Sammak; ia pernah mendengar Iyad menceritakan hadis dari Abu Musa Al-Asy'ari yang mengatakan bahwa ketika ayat ini diturunkan, iaitu firman Allah Swt.:

فَسَوْفَ يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ

"Maka kelak Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Allah mencintai mereka dan mereka pun mencintaiNya." (AlMaidah: 54)

Maka Rasulullah Saw. bersabda:

هُمْ قَوْمُ هَذَا

"Mereka adalah dari kaum orang ini." (Riwayat Al-Hakim dalam Al-Mustadrak)
ٍٍٍSambil Rasulullah mengisyaratkan tangannya kepada Abu Musa Al-Asy'ari, yakni dari penduduk Yaman)

Al-Hafiz Ibn Asakir meriwayatkan di dalam kitabnya bertajuk Tabyin Kadzibi Al-Muftari dan Al-Hakim meriwayatkan dalam kitabnya bertajuk Al-Mustadrak sebab turun ayat di atas:

"Tatkala turun ayat [فَسَوْفَ يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ] , lalu Rasulullah bersabda: “Mereka kaummu wahai Abu Musa, dan Rasulullah menunjukkan dengan tangan Baginda kepada Abu Musa Al-Asy’ari.”

Imam Al-Hakim mengatakan hadits di atas sahih. Juga telah diriwayatkan oleh Al-Tabari di dalam tafsirnya, Al-Tabrani di dalam kitab Al-Mu’jam Al-Kabir, Ibn Sa’ad di dalam kitab Al-Tabaqat Al-Kubra, Al-Hafiz Al-Haitami di dalam kitab Mujma’ Al-Zawa’id (menurut Al-Hafiz Al-Haitami para perawi hadits tersebut adalah sahih) dan Ibn Abi Hatim.

Berkata Al-Imam Al-Qurtubi di dalam kitab tafsirnya jilid VI, halaman 220:

“Maka para pengikut Abu Al-Hasan Al-Asy’ari adalah termasuk kaumnya kerana setiap tempat yang disandarkan di dalamnya oleh suatu kaum kepada seseorang nabi maka maksudnya ialah para pengikut.”


Berkata Ustaz Ahmad Faidzurrahim Bin Haji Mohd Alwi di dalam bukunya bertajuk “Syarah Akidah Mursyidah” mengenai hadits di atas:

“Hadits ini adalah busyra (berita gembira) bagi seluruh pengikut Al-Asy’ariyyah dan Al-Maturidiyyah bahawa mereka sesuai dengan aqidah Rasulullah, maka berbahagialah orang yang sentiasa mengikuti jalan mereka. Aqidah Al-Asy’ariyyah dan Al-Maturidiyyah adalah aqidah kaum Muslimin daripada kalangan Al-Salaf dan Al-Khalaf, aqidah para khalifah dan Sultan seperti Sultan Salahuddin Al-Ayyubi dan Sultan Muhammad Al-Fatih.”


2. Perhatikanlah hadits sahih di bawah ini:

حدثنا عبدان قال أخبرنا أبو حمزة عن الأعمش عن جامع بن شداد عن صفوان بن محرز عَنْ عِمْرَانَ بْنِ حُصَيْنٍ قاَلَ إِنِّي عِنْدَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم إِذْ جَاءَهُ قَوْمٌ مِنْ بَنِي تَمِيْمٍ فَقَالَ اقْبَلُوا الْبُشْرَى يَا بَنِي تَمِيْمٍ قَالُوا بَشَّرْتَنَا فَأَعْطِنَا فَدَخَلَ نَاسٌ مِنْ أَهْلِ الْيَمَنِ فَقَالَ اقْبَلُوا الْبُشْرَى يَا أَهْلَ الْيَمَنِ إِذْ لَمْ يَقْبَلْهَا بَنُو تَمِيْمٍ قَالُوا قَبِلْنَا جِئْنَاكَ لِنَتَفَقَّهَ فِي الدِّيْنِ وَلِنَسْأَلُكَ عَنْ أَوَّلُ هَذَا اْلأَمْرِ مَا كَانَ قَالَ كَانَ اللهُ وَلَمْ يَكُنْ شَيْءٌ قَبْلَهُ وَكَانَ عَرْشُهُ عَلَى الْمَاءِ ثُمَّ خَلَقَ السَّمَوَاتِ وَاْلأَرْضَ وَكَتَبَ فِي الذِّكْرِ كُلَّ شَيْءٍ.

Imran bin Hushain  berkata: “Aku berada bersama Nabi j, tiba-tiba datang sekelompok dari golongan Bani Tamim (penduduk Najd). Nabi j berkata kepada mereka: “Terimalah khabar gembira wahai Bani Tamim!” Mereka menjawab: “Engkau telah memberi kami khabar gembira kepada kami, oleh kerana iu berilah kami (harta benda)!” Lalu datanglah orang-orang dari penduduk Yaman. Nabi j berkata kepada mereka: “Terimalah khabar gembira wahai penduduk Yaman, kerana Bani Tamim tidak mahu menerimanya!” Penduduk Yaman menjawab: “ Kami menerima khabar gembira itu wahai Rasulullah dengan senang hati. Kami datang kemari untuk mempelajari ilmu agama dan untuk menanyakan perihal permulaan apa yang ada di dunia ini!” Nabi j menjawab: “Allah itu ada, pada saat sesuatu apa pun belum ada. ‘ArasyNya di atas air. Kemudian Allah menciptakan langit dan bumi dan mencatat segala sesuatu di Lauh Mahfudz.” (HR Al-Bukhari: 6868)

Al-Imam Al-Hafiz Al-Baihaqi berkata: “Pertanyaan penduduk Yaman kepada Nabi j tersebut, menjadi bukti bahawa kajian tentang ilmu aqidah dan barunya alam telah menjadi warisan keluarga Al-Asy’ari dari keturunan mereka secara turun temurun.”

Inilah tanda akan lahir seorang ulama’ yang muktabar dalam ilmu tauhid dari golongan Al-Asy’ari (Abu Musa Al-Asy’ari) yang akan menjadi pemimpin Ahlu Sunnah wal jama’ah dalam memahami dan mempertahankan aqidah yang diajar oleh Nabi dan para sahabatnya iaitu Al-Imam Abu Al-Hasan Al-Asy’ari.

Tekh hadits di atas memberikan gambaran yang sangat jelas bagi mereka yang mencari kebenaran, iaitu perbezaan antara penduduk Bani Tamim (Najd) dengan penduduk Yaman:

a. Penduduk Bani Tamim (Najd); mementingkan harta benda dan meminta kekayaan dunia dari Nabi serta tidak pedulikan ilmu agama.
b. Penduduk Yaman; memiliki hati sangat lembut dan sangat halus, mudah menerima dan mematuhi kebenaran serta mementingkan ilmu agama daripada harta benda (kekayaan dunia). Ini berdasarkan beberapa hadits Nabi:

1. Rasulullah bersabda:

“Orang-orang Yaman telah datang. Mereka itu adalah orang-orang yang hatinya sangat lubnak. Keimanan itu ada pada orang Yaman. Fiqh itu ada pada orang Yaman, dan hikmah itu pun ada pada orang Yaman.”

2. Di dalam kitab Imam Al-Bukhari dan Imam Muslim, Sayyidina Abu Hurairah meriwayatkan, Rasulullah bersabda:

“Telah datang kepada kamu penduduk Yaman. Mereka adalah orang-orang yang paling halus sanubarinya dan paling lembut hatinya, iman dan hikmah ada di Yaman.”

3. Diriwayatkan Imam Ahmad di dalam Musnadnya, Sayyidina Abu Hurairah meriwayatkan, Rasulullah bersabda:

“Iman itu di Yaman dan hikmat itu ada di Yaman. Aku mendapati nafas (rahmat) Allah dari arah Yaman.”

4. Diriwayatkan oleh Iman Ar-Razi, Sayyidina Ibnu ‘Abbas meriwayatkan, Rasulullah bersabda:

“Barangsiapa yang susah memperoleh pegangan, hendaklah dia ke arah sini, Rasulullah menunjuk ke arah Yaman.”

3. Pandangan Para Ulama’ Mengenai Kebenaran Manhaj Ahli Sunnah Yang Dipelopori Oleh Imam Al-Asy’ari dan Imam Al-Maturidi

1. Telah berkata Imam Al-Subki di dalam kitabnya Al-Tabaqat Jilid 2 hlmn 253 :
“Dan ketahuilah bahawa Abu Al-Hasan Al-Asy’ari tidak mengada-adakan satu pandangan dan tidak membuat satu mazhab, beliau ialah seorang penyokong pada aliran-aliran salaf.”

2. Al-Qadhi Syaikh Taj Ad-Din Abdul Wahab Al-Subki di dalam kitabnya Mueidu Al-Niam Wa Mubidu Al-Miqom :
“Mereka yang bermazhab Hanafi, Syafi’i, Maliki dan Fudhala Al-Hanabilah (Al-Hanbali), mereka semua berpegangan dengan aqidah yang satu, semuanya berpegang dengan Ahli Sunnah Wal Jama’ah, mempercayai Allah Ta’ala mengikut cara yang disediakan oleh Abu Hasan Al-Asy’ari.

3. Berkata Syaikh Muhammad Al-Hut Al-Bairuty di dalam kitab Al-Duraru Al-Wadhiah fi Tauhid Rabbi Al-Bariyyah, hlm 77-78:

“Al-Malikiyyah, Syafi’iyyah adalah beraliran Asy’ari dan imam mereka ialah Abu Hasan Al-Asy’ari daripada keturunan Abu Musa Al-Asy’ari, manakala Al-Hanafiyyah beraliran Al-Maturidiyyah dan imam mereka ialah Abu Mansur Al-Maturidi, kedua-dua imam ini ialah imam Ahli Sunnah wal Jama’ah.”

4. Berkata Syaikh Ibn ‘Abidin Al-Hanafi di dalam kitab Raddu Al-Mukhtar ‘ala Al-Durri Al-Mukhtar:

“Ahli Sunnah wal Jama’ah ialah Al-Asy’irah dan Al-Maturidiyyah.”

5. Telah berkata Syaikh ‘Abdullah Al-‘Aidrus Al-Akhbar di dalam kitab Al-Kibrit Al-Ahmar:

“Pegangan kami adalah pegangan Al-Asya’irah, dan mazhab kami adalah Syafi’iyyah berdasarkan Al-Qur’an dan Sunnah.”

6. Berkata Sayyid Murtadha Al-Zabidi  pengarang kitab Ittihaf Al-Saadah Al- Muttaqin (Jld 2 H: 8), syarahan bagi kitab Ihya’ Ulumiddin karangan Imam Ghazali :

إِذَا أُطْلِقَ أَهْلُ السُّنَّةِ فَالْمُرَادُ بِهِ اْلأَشَاعِرَةُ وَالْمَاتُرِيْدِيَّةُ.

“Apabila disebut Ahli Sunnah wal Jama’ah, maka yang dimaksudkan dengannya ialah fahaman atau fatwa yang diajar oleh Imam Al-Asy’ari dan Al-Maturidiyah.”

7. Syaikh Al-Islam ‘Izzuddin Ibnu ‘Abdul Salam pernah menyebut:

“Aqidah Abu Al-Hasan Al-‘Asy’ari terhimpun di dalamnya ulama’ Mazhab Syafi’i, Maliki, Hanafi dan Hanbali.”

8. Syaikh Muhammad Al-‘Arabi Al-Tabbani , Syaikh Mazhab Maliki di Masjidil Al-Haram, Makkah Al-Mukarramah menyatakan:

“Ahli-ahli terkemuka selepas Abu Al-Hasan Al-Asy’ari hingga ke zaman ini merupakan pengikut Mazhab Al-Asya’irah, kitab-kitab tarikh dan tobaqat (kitab biografi para ulama’ terkemuka) juga menuturkannya.”

9. Abu ‘Abdullah Al-Talib ibn Hamdun Al-Maliki  menulis di dalam Hasyiahnya mengenai Al-Asya’ari :

“Beliau merupakan orang pertama yang menumpukan penulisan tentang ‘aqidah Ahli Sunnah, menyimpulkannya dan mempertahankannya daripada sebarang keraguan dan kesamaran serta membatalkan dakwaan pembangkang.”

10. Berkata Al-Imam Syaikhul Islam Al-Quthub Al-Habib ‘Abdullah ibn ‘Alawi Al-Haddad Ba’alawi Al-Hadhrami Asy-Syafi’i Al-Husaini di dalam kitab Risalah Al-Mu’awanah wa Al-Muzahirah wa Al-Muazirah :

“Perbaiki dan luruskanlah aqidahmu dengan berpegang pada manhaj Al-Firqoh An-Najiyah (kumpulan yang terselamat) yang dalam Islam dikenal dengan nama Ahlus Sunnah wal Jama’ah. Ahlus Sunnah wal Jama’ah adalah orang-orang yang berpegang teguh pada ajaran Rasulullah j dan para sahabatnya. Jika kamu teliti Al-Kitab dan As-Sunnah yang berisi ilmu-ilmu keimanan dengan pemahaman yang benar dan hati yang selamat (salim) serta kamu pelajari perjalanan hidup para salaf yang solih dari kalangan sahabat dan tabi’in, maka kamu akan mengetahui secara yakin bahawa kebenaran ada pada golongan Al-Asy’ariyyah yang dinisbahkan kepada Syaikh Abil Hasan Al-Asy’ari . Beliau telah menyusun ‘aqidah Ahlil Haq beserta dalil-dalilnya. Itulah ‘aqidah yang diakui (disepakati) oleh para sahabat dan tabi’in. Itulah ‘aqidah Ahlil Haq di setiap zaman dan tempat. Itulah ‘aqidah seluruh Ahlil Haq di setiap zaman dan tempat. Itulah ‘aqidah seluruh kaum sufi (tasawwuf), sebagaimana disebutkan oleh Abul Qosim Al-Qusyairi  pada awal penulisan kitabnya Ar-Risalah. Dan Al-Hamdulillah, ia merupakan ‘aqidah kami dan ‘aqidah saudara-saudara kami dari kalangan ketua-ketua keturunan Sayyiduna Husain  yang terkenal dengan keluarga Ba’lawi . Itulah juga ‘aqidah para salaf kami semenjak zaman Rasulullah j hingga ke hari ini.” Habib ‘Abdullah Al-Haddad berkata dalam syairnya:

“Dan hendaklah kamu menjadi Asy’ari pada ‘aqidah kamu kerana sesungguhnya ia; adalah aliran yang bersih daripada penyelewengan dan kekufuran.”


11. Disebutkan dalam islamonline.net di bawah tajuk:“القرضاوي يدعو ماليزيا للتمسك بشخصيتها الإسلامية” (Maksudnya: Al-Qaradhawi mengajak Malaysia agar Berpegang dengan Jati Diri/Peribadi Keislamannya) antaranya:

Dhoha- Al-Allamah As-Syaikh Yusuf Al-Qaradhawi menyeru kepada negara Malaysia agar menjaga syakhsiyyah (peribadi, jati diri atau ciri-ciri) keislamannya yang terzahir daripada mazhabnya Asy-Syafi’i dan aqidahnya (masyarakat Islam Malaysia) yang Al-Asy’ari untuk berdiri menghadapi dan mendepani serangan pemikiran dari luar.

Pada pertemuan dengan Perdana Menteri Malaysia semalam iaitu (Dato’ Seri) Najib Tun Razak, Syaikh Al-Qaradhawi mengajak Perdana Menteri dan para ulama’ agar bersatu padu untuk menjaga jati diri keislaman (Syahksiyyah Islamiyyah) Malaysia yang bersifat “Asy’ari dari sudut aqidah dan Syafi’i dari sudut mazhab” untuk menghadapi segala ancaman pemikiran dan mazhab dari luar yang memecah belahkan kesatuan mereka dan merosakkan aqidah mereka.


Siapakah Al-Imam Abu Hasan Al-Asy’ari ?

Nama penuhnya adalah Abu Al-Hasan ‘Ali ibn Isma’il ibn Abi Bisyr Ishaq ibn Salim ibn Isma’il ibn ‘Abdullah ibn Musa ibn Bilal ibn Abi Burdah ‘Amir ibn Abu Musa ‘Abdullah ibn Qais Al-Asy’ari.

Nama Al-Asy’ari merupakan nisbah terhadap Asy’ar, nama seorang lelaki dari suku Qahthan yang kemudian menjadi nama suku dan tinggal di Yaman. Dari suku Asy’ar ini lahir seorang sahabat terkemuka, dikenal sangat alim sehingga termasuk salah satu fuqaha’ di kalangan para sahabat Nabi dan mempunyai suara yang lunak serta mampu membaca Al-Qur’an dengan baik sehingga orang akan menangis mendengar bacaannya yang khusyu’ dan merendahkan diri iaitu Abu Musa ‘Abdullah ibn Qais Al-Asy’ari yang dilahirkan pada 22 tahun sebelum hijrah dan wafat pada tahun 44 hijrah / 665Masihi .

Bahawa Rasulullah mendengar bacaan Al-Qur’an yang dibaca oleh Abu Musa Al-Asy’ari, lalu bersabda : “Sesungguhnya dia telah diberikan satu seruling daripada seruling-seruling keluarga Nabi Daud.”

Abu Musa pernah dipilih dalam peristiwa Tahkim, sebagai wakil kumpulan Sayyiduna ‘Ali ibn Abu Tolib untuk bertemu dengan ‘Amru Al-‘As yang menjadi wakil kumpulan Mu’awiyah.

bersambung ...................
--------------------

1 ulasan:

  1. masya-Allah... ^_^"

    Hafizhahullah Muhammad Ra'uf... kemah-kemah.. ambo guno nk i'tiradh geng 'aqidah yang syaz... yang pelik.. tak nk ngaku al-Asy'ariy tapi ngaku ahlus-sunnah..

    ana guna ini dan jadikan enta rujukan... insya-Allah sayyidi Syaikh

    وسلامٌ عليك

    BalasPadam

Kata-kata mutiara para ulama'

Imam An-Nasafi berkata: "Mazhab kami benar, mungkin saja keliru dan mazhab yang menyalahi kami keliru, mungkin saja benar" (Al-Fawaidul Makiyah:Hal.16)


Imam Ibnu 'Arabi berkata: "Tidak matang seorang alim itu hinggalah dia tidak mempunyai sifat fanatik mazhab." (Qawasim al-'Awasim)

Imam Sufyan Al-Tsauri berkata: "Jika kamu lihat seseorang beramal dengan suatu amalan yang terdapat perselisihan pendapat ulama' padanya dan pandangan kamu tentang perkara itu berbeza, maka janganlah kau menegahnya."

Imam Ahmad ibn Hanbal berkata: "Seorang alim tidak sepatutnya menyuruh atau memaksa orang lain mengamalkan mazhabnya." (Al-Adab Al-Syari'ah oleh Ibnu Muflih)

Imam Nawawi berkata: "Seorang mufti atau seorang qadi tidak boleh memaksa pendapatnya untuk diterima oleh orang yang tidak bersependapat dengannya selagi pendapat orang itu tidak menyalahi nas al-Qur'an dan hadits, ijma' atau qias yang jelas." (Syarah Muslim, jld 2, H:24)

maksud pandangan para ulama' di atas ialah agar kita pandai menghormati pendapat orang lain walaupun pendapatnya tidak sesuai dengan pendapat kita, dalam masalah furu' (bukan dalam masalah aqidah). Dengan adanya saling hormat menghormati di antara kaum muslimin, tentu tidak akan retak hubungan ukhwah Islamiyyah yang selama ini ulama' kita jaga dan bina dengan baik.

Kitab Hadits

01 Ihyaul Maiyiti Bifadhail Alil Baiti - Al-Imam Suyuthi :- Klik
02 Asy-Syamail Muhammadiyah - Al-Imam At-Tirmizi :- Klik

---

Terjemahan Kitab Jawi Kepada Rumi :-


01 Munyatul Musolli Karangan Asy-Syeikh Daud Al-Fatani :- Klik
02 Usuluddin karangan Syeikh Muhammad Mukhtar ibn 'Atorid :- klik
03 Faridah Al-Faraid fi 'Ilmi Al-'Aqaid Karangan Syeikh Ahmad Al-Fatoni :- Klik
04 Furu'ul Masail - Asy-Syeikh Daud Al-Fatoni :- Klik
05 Tanbihul Ghafilin - Haji 'Abdullah ibn 'Abdul Mubin Asy-Syafi'i :- Klik

06 Muhimmah - Syeikh 'Abdullah Ibn 'Abdur Rahim Fatoni :- Klik
07 Qathrul Ghaitsiyah - Al-'Allamah Husin Nashir ibn Muhammad Toyyib Al-Mas'udi Al-Banjari :- Klik
08 Pati Faridatul Faraid - Al-Haj Nik ‘Abdullah Ahmad Al-Jambuwi :- Klik
09 Kasyaful Asrar - Asy-Syeikh Muhammad Solih ibn ‘Abdullah Mengkabaui :- Klik
10 Tamrinush Shibyan - Al-'Allamah Husain Nashir ibn Muhammad Toyyib Al-Mas'udi Al-Banjari :- Klik

11 Hidayah Ar-Rahman - Haji 'Abdul Lathif Bin Haji Tambi Al-Malakawi :- Klik
12 Ilmu Tauhid - Haji Hashim Bin Haji Muhammad Al-Malayui :- Klik
13 Perukunan - Mufti Jamaluddin bin Muhammad Arsyad Al-Banjari :- Klik
14 Pelita Penuntut - Al-'Allamah Asy-Syeikh Az-Zarnuji :- Klik
15 Irsyadul 'Ibadi Ila Sabilir Rasyad - Tuan Minal Al-Fatoni :- Klik

16 Tajul 'Urus - Al-Imam Tajuddin Ibn 'Atoillah As-Sakandari :- Klik
17 Hidayatul 'Awam - Syeikh Jalaluddin Acheh :- Klik
18 Zahratul Murid fi 'Aqadit Tauhid - Syeikh Wan 'Ali Kutan:- Muat Turun
19 Miftahul Murid Fi 'Ilmit Tauhid - Tuan Minal Al-Fatoni :- Klik
20 Sabilul Muhtadin - Asy-Syeikh Muhammad Arsyad Bin ‘Abdullah Al-Banjari :- Klik

21 Syarah Bakuratul Amani - Syeikh Isma'il Ibn 'Abdul Qadir Al-Fatoni :- Klik
22 Al-Mishbahul Munir - Syaikh 'Abdul 'Aziz Bin Isma'il Al-Fatoni :- Klik
23. Ta'limul Muta'allim Al-Jawi - Haji Ahmad Bin Haji Qasim :- Klik
24. Ad-Durruts Tsamin - Syaikh Daud Al-Fatoni :- Klik
25. Tuhfatur Raghibin - Syaikh Muhammad Arsyad Al-Banjari :- Klik

26. Miftahul Jannah - Syaikh Muhammad Toyyib ibn Mas'ud Al-Banjari :- Klik
27. Panduan Sifat 20 - Muhyiddin Muhammad Ghazali Ibn Haji 'Abdullah :- Klik
28. Bidayatul Hidayah - Syaikh Muhammad Zain Ibn Al-Faqih Jalaluddin :- Klik
29. Sirajul Huda - Syaikh Muhammad Zainuddin Bin Muhammad Badawi As-Sumbawi :- Klik
30. 'Athiyyatur Rahman - Syaikh Muhammad Azhari Ibn 'Abdullah Al-Palimbani :- Klik

31. Risalah 'Aqidah Usuluddin Yang Pendek - Syaikh Ahmad Al-Fatoni :- Klik
32. An-Nurul Mubin Fi 'Aqaid Usuliddin - Syaikh Ahmad Al-Fatoni :- Klik
33. Pati Munyatul Musolli :- Klik
34. Qamarul Huda - Muhammad Yusuf :- Klik
35. Badr At-Tamam wa An-Nujum Ats-Tsawaqib - Syaikh Ahmad Al-Fatoni:- Klik

36 Pegangan Yang Terutama - Tengku Mahmud Zuhdi :- Klik
37 Lum'atul Aurad -
38 Hidayatus Shibyan - Tuan Husain Kedah:- Klik
39 Tsamrul Jannah - Al-Faqir Idris Al-Khaiyath ibn Haji Wan 'Ali Bakum:- Klik


----


Matan:

'Aqidatul 'Awam - As-Sayyid Ahmad Al-Marzuqi :- Klik
Ummul Barahin - Al-Imam Sanusi :- Klik
'Aqidatul Mujmalah :- Klik
'Aqidatul Mursyidah :- Klik
Jauharatut Tauhid - Al-Imam Ibrahim Al-Laqqoni :- Klik

----


Solawat :-

Dalail Khairat :- Klik
Afdhalush Sholawat 'Ala Saidis Sadaat (Solawat-Solawat Yang Terbaik Ke Atas Penghulu Segala Penghulu ) disusun oleh al-'Allamah Al-Qadhi Asy-Syeikh Yusuf bin Isma'il An-Nabhani Asy-Syafi'i :- Klik
Syawaariqul Anwar min Ad'iyatis Saadatil Akhyar (Himpunan doa-doa orang yang solih), disusun oleh As-Sayyid Muhammad ibn 'Alawi Al-Maliki :- Klik
---


Kitab Maulid :-

Qasidah Burdah - Al-Imam Al-Bushiri :- Klik
Adh-Dhiyaul Lami - Al-Habib 'Umar Bin Hafiz :- Klik
Simthud Duror - Al-Habib 'Ali Bin Muhammad Al-Habsyi :- Klik


----

Pelbagai Kitab :-


01 Syarah Matan Ummul Barahin - Ustaz Mohammad Elias Bin 'Abdul Jalil Al-Malaqawi :- Klik
02 Kesesatan Syi'ah - Al-Habib Salim Ibn Ahmad Ibn Jindan :- Klik
03 Al-'Aqaid Ad-Duriyyah - Asy-Syaikh Muhammad Al-Hasyimi :- Klik
04 Mazhab Al-Asya'ariyah Prinsip & Sejarahnya :- Klik
-----------------

Artikel

1. Penjelasan Tentang Kelebihan Maulid Nabi :- Klik
2. Yayasan Sofa Negeri Sembilan Darul Khusus :- Klik
3. Kewajipan Mempelajari dan Mengajar Ilmu Tauhid (Ahli Sunnah Wal Jama'ah):- Klik
4. Haram Belajar Ilmu Usuluddin Daripada Orang Yang Tidak Mahir dan Tanda Orang Yang Sesat :- Klik
5. Status Ibu Bapa Nabi Muhammad :- Klik

6. Haqiqat Asya'irah :- Klik
7. Kebenaran I'tiqad Imam Abu Hasan Al-Asy'ari dan Imam Abu Mansur Al-Maturidi :- Klik
8. Mazhab Al-Asy'ariyah Prinsip & Sejarahnya :- Klik
9. Kepentingan Ilmu Tauhid :- Klik
10. Catitan Ilmu Tauhid 1 :- Klik

11. Catitan Ilmu Tauhid 2 :- Klik
12. Apa Saja Yang Membatalkan Puasa? :- Klik
13. Hikayat Qadhi Dengan Harami :- Klik
14. Seloka Ketuhanan :- Klik
15. Perbezaan jirim, Jisim, Jauhar dan Jauhar Firid :- Klik

16. Hukum Perempuan Musafir Tanpa Mahram :- Klik
17. Hukum Imam dan Makmum Berhimpun Pada Suatu Tempat :- Klik
18. Kitab-Kitab Yang Telah Dirumikan dan Diterbitkan :- Klik
19. Panduan Hukum: Perbezaan Masjid dan Surau :- Klik
----


Himpunan Pelbagai Doa Yang Dibaca Pada Bulan-Bulan Islam


Doa Bulan Muharram (Doa Akhir Tahun & Awal Tahun) :- Klik
Malam Nishfu Sya'ban :- Klik---------------

Himpunan Doa-Doa


01 Himpunan Pelbagai Doa Yang Dibaca Pada Bulan-Bulan Islam :- Klik
02 Doa Untuk Ibu Bapa :- Klik
03 Doa Penawar Angin Ahmar :- Klik
------

Pelbagai

Asmaul Husna:- Klik
Nama-Nama Nabi Muhammad :- Klik
Nama-nama Para Ahli Badar :- Klik
Penjelasan Tentang Solawat Syifa' & Tafrijiyah :- Klik
Nama-nama Para Rasul 313 orang :- Klik

Nazam Tauhid Bahasa Melayu karangan Haji Ahmad Melaka :- Klik


---


Habib 'Umar & Dr 'Ali Juma'ah

Habib 'Umar & Dr 'Ali Juma'ah

Koleksi Kitab


Saya sedang berusaha mengumpulkan koleksi kitab-kitab Arab dalam bentuk software dan akan dibahagikan dalam beberapa cd. Senarai kitab koleksi kitab sudah saya miliki:-
1. Kitab Mazhab Syafi'i 44 kitab
2. Kitab Tafsir Al-Qur'an 10 kitab
3. Kitab Sirah Nabawiyyah 10
4. Kitab-kitab karangan para ulama' mazhab syafi'i lebih kurang 26 ulama' seperti Imam Nawawi, Imam Nawawi Al-Bantani, Imam As-Sayuthi, Imam Subki, Imam Ibnu Hajat Al-Haitami, Imam Ibnu Hajar Al-'Asqolani dan lain-lain.
5. Kitab Hadits 12 kitab
6. Tajwid dan Qira'at 4 kitab
7. Kitab Ulum Hadits 15 kitab
8. Kitab Imam Asy-Sya'rani lebih kurang 11 kitab
9. Kitab Dr. Omar 'Abdullah Kamil 92 kitab
10. Kitab Imam Az-Zahabi lebih kurang 20 kitab
11. Kitab Dr. Wahbah Al-Zuhayli - Fiqhu al-Islamy Wa Adillatuhu
12. Kitab-kitab Mazhab Hanafi, Maliki dan Hanbali
dan saya sedang dalam proses pengumpulkan lagi kitab-kitab yang di download dari pelbagai laman web

Kitab-kitab yang sudah saya terbitkan:=

1. Kitab Adh-Dhiyaul Lami', karangan Habib 'Umar ibn Hafidh (serta terjemahan)
2. Kitab Asy-Syarabuth Thohur karangan Habib 'Umar ibn Hafidz (serta terjemahan)
3. Kitab Jaliyatul Kadar karangan Imam Sayyid Ja'far ibn Hasan ibn 'Abdul Karim Al-Barzanji
4. Kitab Burdah karangan Imam Al-Bushiri (serta terjemahan)
5. Kitab Dalail Khairat karangan Imam Sayyid Muhammad ibn Sulaiman Al-Jazuli (serta terjemahan)
6. Kitab Aurad Al-Qusya-syiyah karangan Imam Muhammad ibn Yusof ibn Ahmad Al-Qusyasyi (serta terjemahan)
dan macam-macam lagi.

Muat Turun Kitab-Kitab Kuning

Untuk muat turun kitab-kitab kuning sila klik blog saya bahagian kitab-kitab ini :-
http://www.ar-raufi.blogspot.com/ -

Muat Turun Sunan At-Tirmizi :-

Untuk menikmati hadits-hadits yang diriwayatkan oleh Imam At-Tirmizi serta sedikit syarahnya, sila klik link ini:- http://sunan-at-tirmizi.blogspot.com/


Muat Turun Tobaqat Syafi'iyah

Untuk mengenali para Ulama' yang bermazhab Syafi'i daripada abad ke-03 sehingaa abad sekarang, sila klik link ini :- http://tobaqatsyafii.blogspot.com/

Koleksi Bacaan Salawat, Qasidah, Hizib, Wirid, Teks Qasidah & Sebagainya

Untuk muat turun bacaan Salawat, Qasidah, Hizib, Wirid, Teks Qasidah & Sebagainya, klik link ini. - http://dalailkhairat-idrisi.blogspot.com/ -

Koleksi Video :-

Untuk melihat blog koleksi video saya, klik link ini :-
http://idrisi24.blogspot.com/

Asy-Syeikh Yusuf bin Isma'il An-Nabhani Asy-Syafi'i

Asy-Syeikh Yusuf bin Isma'il An-Nabhani Asy-Syafi'i
Klik photo Syeikh Yusuf An-Nabhani untuk membaca biodatanya.

Muat Turun Kitab أفضل الصلوات على سيد السادات

Afdhalush Sholawat 'Ala Saidis Sadaat (Solawat-Solawat Yang Terbaik Ke Atas Penghulu Segala Penghulu ) disusun oleh al-'Allamah Al-Qadhi Asy-Syeikh Yusuf bin Isma'il An-Nabhani Asy-Syafi'i. Saya telah meriwayatkan kitab ini daripada Asy-Syeikh Muhammad Fuad bin Kamaludin Al-Maliki. Untuk muat turun kitab Afdhalush Sholawat lengkap ('Arab) :- Muat Turun

01. Solawat Ibrahimiyah :- Muat Turun
02. Solawat Al-Imam An-Nawawi :- Muat Turun
03. Solawat Ibn Hajar Al-Haitami :- Muat Turun
04. Solawat Yang Diajarkan Oleh Jibril :- Muat Turun
05 Solawat Yang Diriwayatkan Oleh Ruwaifi’ ibn Tsabit Al-Ansori :- Muat Turun

06 Solawat Yang Diriwayatkan Oleh Al-Imam Al-Fakihani :- Muat Turun
07 Solawat Yang Kelebihannya Telah Diberitahu Oleh Jibril :- Muat Turun
08 Solawat Untuk Mendapat Syafa'ah :- Muat Turun
09 Solawat Sebagai Ganti Sedekah atau Zakat :- Muat Turun
10 Solawat Yang Diriwayatkan Daripada Nabi Ilyas dan Nabi Khidir :- Muat Turun

11 Solawat Agar Diampuni Dosa :- Muat Turun
12 Solawat Yang Diriwayatkan Oleh Al-Imam As-Suja'i :- Muat Turun
13 Solawat Untuk Dibaca Pada Hari Jumaat :- Muat Turun
14 Solawat Untuk Mencapai 30 Hajat Di Dunia dan 70 Hajat Di Akhirat :- Muat Turun
15 Solawat Yang Diriwayatkan Oleh Sa'id ibn 'Atorid :- Muat Turun

16 Solawat Yang Dibaca Oleh Ahlul Bait :- Muat Turun
17 Solawat Al-Imam Sayyidina 'Ali Karramallahu wajhah :- Muat Turun
18 Solawat Yang Telah Diriwayatkan Oleh Ibn Mas'ud :- Muat Turun
19 Solawat Yang Diriwayatkan Oleh Ibn 'Umar :- Muat Turun
20 Solawat Yang Diriwayatkan Oleh Al-Imam Ghazali :- Muat Turun

21 Solawat Yang Dibaca Pada Hari Jumaat Sebanyak Tujuh Kali :- Muat Turun
22 Solawat Untuk Dapat Meneguk Dengan Gelas Dari Telaga An-Nabi :- Muat Turun
23 Solawat Berdasarkan Tasbih Juwairiyyah Isteri Kepada An-Nabi :- Muat Turun
24 Solawat Yang Pernah Diceritakan Oleh Abul 'Abbas Ahmad Al-Hajiri :- Muat Turun
25 Solawat Asy-Syeikh Abu 'Abdillah ibn An-Nu'man :- Muat Turun

26 Solawat Munjiyyah (Penyelamat) :- Muat Turun
27 Solawat Nur Al-Qiyamah :- Muat Turun
28 & 29 Solawat Al-Imam Asy-Syafi'i :- Muat Turun
30 Solawat Asy-Syeikh Abu Hasan Al-Karkhi :- Muat Turun

31 Solawat Sultan Al-Auliya 'Abdul Qadir Al-Jilani :- Muat Turun
32 Solawat Al-Imam Abu Hamid Al-Ghazali :- Muat Turun
33 Solawat Asy-Syeikh Ahmad Ar-Rifa'i :- Muat Turun
34 & 35 Solawat Asy-Syeikh Ahmad Al-Badawi :- Muat Turun


--
Al-Muhaddits Prof. Dr. Al-Habib As-Sayyid Muhammad ibn 'Alawi Al-Maliki Al-Hasani

Al-Muhaddits Prof. Dr. Al-Habib As-Sayyid Muhammad ibn 'Alawi Al-Maliki Al-Hasani
Klik photo Sayyid Muhammad Al-Maliki untuk membaca biodatanya.

Muat Turun Kitab شوارق الأنوار من أدعية السّادة الأخيار

Kitab Syawaariqul Anwar min Ad'iyatis Saadatil Akhyar (Himpunan doa-doa orang yang solih), disusun oleh As-Sayyid Muhammad ibn 'Alawi Al-Maliki. Saya telah meminta izin daripada Syeikh Muhammad Fuad Al-Maliki untuk mengeluarkan kitab ini di blog saya.

Pembuka Aurad :- Muat Turun
Amalan Toriqat Al-Ahmadiyyah :- Muat Turun

Doa Yaasiin - Imam 'Abdullah ibn 'Alawi Al-Haddad :- Muat Turun
Doa Ayat Al-Kursi :- Muat Turun

Wirid Imam 'Ali ibn Abu Bakar As-Saqqaf :- Muat Turun
Wirid Al-Lathif - Imam 'Abdullah ibn 'Alawi Al-Haddad :- Muat Turun

Hizib Al-Nasr - Imam Abu Hasan Asy-Syazuli :- Muat Turun
Hizib Imam Nawawi حزب النووي (Terjemahan) :- Muat Turun

Ratib Al-'Aththos راتب العطاس - Imam 'Umar ibn 'Abdur Rahman Al-'Aththos :- Muat Turun
Ratib Al-'Aththos (Terjemahan) :- Muat Turun
Ratib Al-Haddad الراتب الشهير (Terjemahan) :- Muat Turun


مكتبة محمد علوي المالكي - Klik
https://archive.org/details/maleky
-------------------
Berita Harian


Tiada bahasa kiasan dalam fahaman Wahabi :- Klik
Ibadat Kerohanian Wahabi berbeza dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah :- Klik
Wahabi tak taat ulama, ulil amri :- Klik atau Klik
Tafsiran Sunni menyeluruh, terbuka mengikut batasan prinsip rohani serta intelektual :- Klik

Hukum syirik jampi bergantung kepada iktiqad :- Klik
Malaikat Izrail juga akan mati :- Klik
Wanita wajib khatan walaupun dewasa :- Klik
Berlaku adil kepada bukan Islam kewajipan :- Klik
Kaabah kiblat solat bagi umat Islam :- Klik
Tiada ikatan kahwin manusia dengan jin :- Klik

Memahami perbezaan lafaz cerai baiah, taklik :- Klik

---

Utusan Malaysia

Pendidikan: Misi utama Rasulullah :- Klik
Kewajipan mencintai keluarga Nabi s.a.w :- Klik
Ilmu menjadikan kita takut kepada Allah : Klik
Meneroka makna hijrah :- Klik
Tidak batal solat makmum tegur imam :- Klik

Bahaya taklid dalam tauhid :- Klik
Mengapa tauhid tiga serangkai? :- Klik
Tauhid tiga serangkai disyariat dalam Islam? :- Klik
Dalil sanggah beza tauhid uluhiah dan rububiah :- Klik
Waspada 'tajdid' Wahhabi :- Klik
Kebesaran bulan Zulhijjah :- Klik

Penggunaan Kalimah Allah :- Klik
Takutlah Akibat Maksiat :- Klik
Musibah Matinya Hati :- Klik
Kedudukan Ayahanda, Bonda Nabi :- Klik

Mengapa Sambut Maulid Nabi :- Klik
Kenapa Pertikai Maulid Nabi :- Klik
Rasulullah Manusia Istimewa :- Klik
Jangan Abai Hak Rasulullah :- Klik
Rasulullah Di Mata Sahabat : - Klik

Kedudukan Nabi Di Sisi Islam :- Klik
Buang Amalan Khurafat :- Klik
Hukum Mewarna Rambut :- Klik
Jangan Sakiti Rasulullah :- Klik
Huraian Ibu Bapa Nabi Dalam Syurga :- Klik

Tasauf: Cabang Agama Yang Dizalimi :- Klik
Polemik Tajdid dan Pembaharuan :- Klik
Tajdid atau Meruntuh? :- Klik
Tajdid: Antara Hakikat dan Dakwaan :- Klik


---